„Soha többé háborút” II. Kerékpáros Béketúra Kovács Pál emlékére 2018.

Riport az Echo TV-n

2017-ben, a I. vh-s magyar hadifoglyok – történelemben a „balkáni halálmars” – útvonalának bekerekezésére vállalkoztam, elhatároztam, hogy felkeresem a vélt elhalálozási helyét Kovács Pálnak, az első világháború első hősi halottjának. 
Az abádszalóki születésű fiatalember 1914. július 29-én halt meg a zimonyi – híd felrobbantásakor.

Megtaláltam a helyszínt, majd koszorút és nemzeti szalagot a helyeztem el a zimonyi hídfőnél.  fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy az egyik legnagyobb világégés első hős áldozatának méltatlan egy ismeretlen helyen nyugodni. Hisz a katonák valójában nem ellenségek voltak, hanem áldozatok.

Ez a történés hozta létre a Kovács Pál baráti-kört, melynek feladata, hogy necsak a centenáriumi években, hanem minden évben emlékezzünk meg erről, a háborúk borzalmairól, az értelmetlen vérfürdőről és a béke szükségességéről. Ezért indulok el 2018. július 26-án – most már másodjára – Abádszalókról Zimony felé.

Előtte a városban a polgármesteri hivatallal közösen egy ünnepélyes rendezvényt tartunk, melyet Békefa ültetés, emléktábla elhelyezés és koszorúzás színez.

Azt követően pattanok bringámra, tarsolyomban egy emléktáblával, koszorúval, – melyet a zimonyi híd lábánál akarok elhelyezni. Azért hogy tradíciót csináljak és hogy ott legyek 2018. július 29-én azon a helyen, és időben ahol több mint egy évszázada a halálos lövés eldördült.

Hiszem, hogy eljön az idő és az emberek tanulnak múlt történéseiből és e hely – példamutatásom okából is – zarándok hellyé válik. 
A július 29-i személyes tiszteletadásom után – a halálmars útvonalát részben követve – a béke gondolatával a Macedón fővárost, Szkopjét veszem célba.

A 20. század egyik legnagyobb koponyája, Einstein mondta azt : “Azt nem tudom, hogy a harmadik világháborút milyen fegyverekkel fogják megvívni, de a negyediket biztos, hogy botokkal és kövekkel.”

A túra programja »