„A béke nem pusztán a háború hiánya.
A béke az egyetemes egység-szív.
A béke a harmónia, a szeretet, az elégedettség és az egység jelenléte.
A béke a szeretet áradata a világcsaládban.
A külső háború az a háború, amit ember vív ember ellen, nemzet, nemzet ellen.
A belső háború az a háború, amit a lélek vív a korlátok, a tudatlanság, a kétség és a halál ellen.
A külső háború akkor ér csak véget, ha előbb a belső háború megszűnik.
Mindig belülről növekszünk, nem pedig kívülről.
A növény a föld alatt szunnyadó magból nő, nem fordítva.”
/Sri Chinmoy filozófiája/

Zelei József
Kerékpáros Békenagykövet

Zelei József vagyok, a ”Két keréken a Nagyvilágban” kerékpáros békemisszió kerékpárosa.
Gandhi gyalogolt, Forrest Gamp a filmben futott, én pedig 13 éve járom a Világot, a béke jegyében, egyszerű kétkerekűmmel.
Ezen idő alatt, 22 Béke túrát szerveztem, 70 országban/államban több mint 60.000 km-t teljesítettem „drót szamarammal” és túrám elmaradhatatlan eszközével a Békekönyvemmel.
Európa majd minden országában, Észak-Amerikában (USA, Kanada) Közép-Amerikában (Kuba) jártam.
2013-ban Ausztráliát, Tasmaniát és Új-Zélandot látogattam meg.
2014-15-ben az első Világháború 100. évfordulójának emlékére, végig tekertem a a Nagyháború frontvonalait mind a keleti és nyugati front emlékhelyeit. Az Atlanti – óceántól, a Balti – tengerig, Párizstól – Rigáig.

2004-ben, az Európai Unióban lépésűnk évében kezdtem túráimat és a I. Világháború 90. évfordulóján Premyslig tekertem és koszorúztam meg a magyar hősök emlékművét.

strong>2005-ben Londonban koszorúztam és megemlékeztem, a metró áldozatokról a Victoria emlékhelynél.

2006-ban a Balkánon át, Tiranán keresztül Korfu szigetéig jutottam.

2007-ben Varsó, Baltikum és Szentpéterváron, Skandinávián keresztül, Koppenhága felé tartva, Osló kikötőjében az Örök Békelángnál tisztelegtem.

2008-ban az Atlanti-óceán és Lisszabon volt a cél. Útközben, Madridban az Atocha pályaudvaron helyeztem el a megemlékezés virágait a merényletet szenvedettek emlékére.

2009-ben kerékpáros zarándokként teljesítettem az El Camino-t és Finistere-ben az Atlanti- óceán partján felállítottam a magyar Békekopjafát, s még ebben az évben, Burgosban a terror emlékműnél csendült fel tiszteletemre a magyar himnusz.

2010-ben Magyarország megyeszékhelyein és Budapesten, 16 Békefát ültettem és Budapesten a Dalai Láma felszentelte Békekönyvemet.
2011-ig minden évben, a World Trade Center ellen, 2001. szeptember 11-én elkövetett terror támadásra emlékezve tettem meg távjaimat Európában.

2011. szeptember 11-én ott voltam New Yorkban, a 10 éves jubileumi ünnepségen, s róttam le tiszteletemet.
Ekkor helyeztem el, az általam szervezet „Mit gondolok a Békéről?” magyar gyermekrajz pályázat műveit a Ground Zero melletti „békefalon”.
Úgy érkeztem New Yorkba, hogy előtte elkerekeztem Bostonba, Montreálba, Ottawába, Torontóba, megcsodáltam a Niagara vízesést, Washingtonba a Külügyminisztériumban fogadtak, majd New Yorkban az ENSZ Világszervezet vendége voltam.

2012-ben a „Határtalan Összefogás” Széchenyi emléktúrával folytatódott küldetésem.

2013-ban tasmaniai Hobartban, Melbourneben, Sydneyben, Canberraban, Aucklandban, Wellingtonban magyar egyesületeknek vittem el a Magyar Panoráma Világklub békeüzenetét.
A misszióm alatt számtalan híres ember, politikus, államfő, nagykövet, városvezető fogadott, hívott meg és vállalt túráimért védnökséget.
Tekertem a békéért, a családért, a nőkért, a terrorizmus ellen, a esélyegyenlőségért, a természetért.

Békebiblia”-ként elhíresült könyvembe szinte Európa minden nyelvén vannak gondolatok.

2013-ban a „Magyarságért Béketúra 2013” elnevezéssel, Erdélyben, Székelyföldön, Kárpátalján jártam – melynek távja: 3.000 km, a fókuszban pedig, az ott élő magyarság és a Panoráma Világklub társklubjainak felkeresése volt.

2014-ben a „Centenáriumi Kerékpáros Béketúra – az I. Világháború hőseinek emlékére” nevet viselő túrámon, Budapest-Szarajevó-Doberdó-Verdun-Reims-Oostend-Párizs útvonal mentén tekertem, a déli-nyugati háborús frontvonalakon, gyakran a lövészárkokat követve.
Meglátogattam a magyarok által is érdekelt, közel 100 emlékhelyet, harcteret, emlékművet, múzeumot, katonasírt, ahol 2 kopjafát, 25 béke emlékkövet állítottam, majd 13 koszorúval és 50 m kihelyezett nemzeti békeszalaggal róttam le tiszteletemet.
A hazai megemlékezéseim helyszínéről magyar földet vittem kerékpáromon, melyet elhintettem a sírhalmok felett, így – még ha jelképesen is de- a hősök ezentúl anyaföldben nyugodhatnak.

2015. II. Kerékpáros Centenáriumi Béketúra 2015.
Budapest – Gorlice – Przemysl – Balti-tenger – Riga
Hasonlóan, a nagy nemzetközi sikerrel és elismeréssel záródó 2014-es túrához, ez évben is az I. Vh-s harcmezőket, emlékhelyeket keresem fel, csak most, nem a nyugati és déli, hanem a valamikori keleti front vonalak mentén.