2004-2016. Kerékpáros Béketúráim

eddigi utak, jelentősebb események, teljesítmények /kronológiai sorrendben/ 60.000 km – 70 ország – 5 kontinens több mint 100.000 város Európa majd minden országa – Észak-Amerika – Közép-Amerika – Ausztrália – Új-Zéland – Tasmánia – Ciprus

2016. Kerékpáros Béketúra Szent Márton és az Irgalmasság Évében

VATIKÁN – TALÁLKOZÁS FERENC PÁPA ŐSZENTSÉGÉVEL A nagy nemzetközi sikerrel és elismeréssel záródó 2014-2015-ös túrát követően, 2016-ban vatikáni végcélt tűztem ki, lévé  Szent Márton év és az Irgalmasság éve. Eger – Budapest – Esztergom – Pannonhalma érintésével jutottam el Szombathelyre Utam során találkoztam a helyi katolikus főméltóságokkal.

2015. II. Kerékpáros Centenáriumi Béketúra

Budapest – Gorlice – Przemysl – Balti-tenger – Riga. Hasonlóan, a nagy nemzetközi sikerrel és elismeréssel záródó 2014-es túrához, ez évben is az I. Vh-s harcmezőket, emlékhelyeket keresem fel, csak most, nem a nyugati és déli, hanem a valamikori keleti front vonalak mentén.

2014/3. „ Páneurópai Piknik 25. évfordulója emlékére”

Ausztria – Magyarország – Béke kerékpártúra – Fertő tó/Neusiedler See 25 Fertő – tavi település polgármesteri hivatal felkeresése, Békezászló aláírása, és az Eurovelo 13 ünnepélyes átadása.

2014/2. „Egy Békés Európáért” – I. Világháború emlékére

Centenáriumi Béke kerékpártúra Párizsig Isonzo-völgye, Doberdói fennsík, Piave völgye, francia-német-belga frontvonal, Ostend, Párizs Budapesti Ludovika térről induló túrám alatt közel 100 emlékhelyet látogattam meg 2 nemzeti kopjafát 13 nemzeti Békekövet kereszttel,szalaggal, 15 koszorút és 50 méter feliratozott nemzeti szalagot helyeztem el. A magyar hősök sírjára magyarországi megemlékezései helyszíneiről magyar földet vittem és szórtam szét. Annak jeléül, hogyha valóságban nem de jelképesen magyar földben nyughassanak

2013/3.-2014/1. „Karácsonyi könyvadomány gyűjtés

Kárpátalja iskolák – óvodák részére – Békeprogram Amikor Kárpátalján kerekeztem sok iskolát, óvodát meglátogattam és találkoztam a gyerekekkel, pedagógusokkal. Különböző műsorokkal készültek vártak. Megható volt. Karácsony lévén „muszáj” volt segítenem. A munkámat több civil szervezet és intézmény segítette.

2013/2. „Magyarságért, a határtalan összefogás” jegyében

Erdély – Székelyföld – Kárpátalján keresztül – Béke kerékpártúra A valamikori Magyarország területén kerestem fel, sok magyar közösséget, egyesületet, Panoráma Világklub társklubjait. Illetve magammal vittem Hegedűs Tünde tehetséges festő művész és szobrász /aki a Művész Világbéke Nagykövete/ meghívását, a Panoráma Világklub IV. Világtalálkozójára, ahol módjuk van a művészeknek, egy egyedülálló ötlet -„Világok virága” monumentális festmény – okából, egy példa értékűnek mondható, közös alkotásra. Turám során belepillanthattam az ottani emberek mindennapjaiba, megismerhettem kultúrájukat, szokásaikat és megtapasztalhattam, hogy él békében, egy városban, akár 3-4 nemzetiség. Misszióm szellemiségére ez nagy hatással volt, különösen akkor, amikor figyelembe kell hogy vegyem az eddig tapasztaltakat.

2013/1. „Toleranciával a hátrányos megkülönböztetés ellen

Ausztrália – Új-Zéland – Tasmanián -Béke kerékpártúra Hobart, Melbourne, Sydney, Canberra, Auckland, Wellington útvonalon. A kenguruk és kiwik földjén őslakosokkal, bennszülöttekkel találkozta, illetve magyar közösségeket, egyesületeket kerestem fel és vittem számukra Magyar Panoráma Világklub és az európai magyarok békeüzenetét.

2012. „Idegengyűlölet megfékezéséért”

Ausztria – Magyarország – Béke kerékpártúra – Fertő tó/Neusiedler See – Fertő tavi Osztrák – Magyar „Széchenyi emléktúrával” folytatódott Európán belüli küldetésem. –

2011. „Egyenlő emberi jogokért” – Jubileumi túra.

Észak-Amerika, USA – Kanada – Béke kerékpártúra New York – New York Szeptember 11-én ott voltam New Yorkban, a 10 éves World Trade Center ellen elkövetettmerénylet jubileumi ünnepségen, s róttam le tiszteletemet. Ekkor helyeztem el, az általam szervezet „Mit gondolok a Békéről?” magyar gyermekrajz pályázat műveit a Ground Zero melletti „békefalon”. New York-i szeptember 11-i érkezésemet megelőzően elkerekeztem Bostonba, (ahol a Panoráma Világklub alakuló gyűlésére voltam hivatalos), Montreálba, Ottawába, Torontóba, megcsodáltam a Niagara vízesést, majd Washingtonba a Külügyminisztérium tisztelték meg főméltóságok Békekönyvem lapjait. New York-i ott tartózkodásomkor vendége voltam Magyarország New York-i ENSZ képviseletének, illetve fogadott New York ENSZ Világszervezet protokoll főnöke.

2010/4. „A fogyatékkal élők elfogadásért” – Kerékpár szupermarathon

Bécs – Pozsony – Győr – Budapest – Béke kerékpártúra A túra különlegessége, hogy indulás előtt pár órával lefújták. Néhány bátor ember – közöttük én is – azért elindult. Különös figyelmemmel a baleset, betegség, katasztrófa következtében fogyatékossá váltakra. A túrát egy speciális tandembiciklivel tettük meg, a társam mindvégig egy vak lány volt!

2010/3. „Egyetemes Béke – Harmónia”

Magyarország – Békefa ültető – Béke kerékpártúra A közelgő 2011-es jubileumi USA béketúrám – 10 éves a WTC ellen elkövetett merénylet – magyarországi bevezető túrája. Magyarország minden megyeszékhelyét – kivétel Debrecen – meglátogattam és Budapesttel egyetemben, 16 Békefát ültettem.

2010/2. „A Béke és harmónia jegyében”

„Dalai Láma békekonferencia” Magyarország – Béke kerékpártúra és program A Dalai Láma szeptemberi, budapesti látogatása miatt szakítottam meg 2 napra 2010-es béketúrámat. Én mint akkor még „csak” Európa Kerékpáros békenagykövete kíváncsi volta a Béke Nobel díjas tanítóra. Ezen a rendezvény alkalmával szentelődött fel általa, a világon már „Békebibliaként” ismert Békekönyvem.

2010/1. „Mit gondolok a Békéről? ”

Gyermek rajzpályázat Magyarország Békeprogram A magyar gyermekrajz pályázat esztendeje is. Ez évben nem csak a felnőttekre, hanem a gyermekek elképzelésére is kíváncsi voltam a béke gondolatán keresztül ezért, meghirdettem a tekerés mellett, egy országos rajzversenyt.

2009/2. Egyjogúságért – Szólásszabadság és Havanna”

Közép-Amerika – Béke kerékpártúra – Kubába Az első Európán kívüli túra a legnépesebb karibi országba, Érdekes volt, egyben a világ egyik utolsó szocialista berendezkedésű államában a béke demonstrálása – békés eszközökkel.

2009/1. „Békéért, társadalmi egyenlőtlenségek ellen”

El camino – II. Dél-nyugat Európa Béke kerékpártúra Atlanti-óceánig Kerékpárral és gyalog az Atlanti Óceánig. Kerékpárosként eltekertem Saint Jean Pied de Port, s onnan zarándokként a kerékpáromat végig tolva teljesítettem az El Camino 1256 km-es távját GYALOG. Finistere-ben az Atlanti-óceán partján felállítottam a magyarok Békekopjafáját, s még ezen a túrán, Burgosban a terror áldozatok emlékművénél csendült fel tiszteletemre egy spanyol kórustól, magyar nyelven himnusz.

2008/2. „A klímaváltozás megfékezése, a globális felmelegedés ellen”

Magyarország Béke kerékpártúra II. Magyarországi Szuperinfó kerékpár Béketúra. A túrával is szerettem volna felhívni a figyelmet a „Bringázz a munkába!” kezdeményezésre, melyen idén először az egész országból bárki részt vehet.

2008./1. „Erőszakmentes Európáért és a Családért”

I. Dél-nyugat Európa – Atocha pályaudvari terror áldozatok emlékére Béke kerékpártúra Lisszabonig A cél Atlanti-óceán és Lisszabon volt. Velence – Milanó – Genova – Merseille – Barcelona magam mögött tudva, Madridban, az is elhelyeztem a megemlékezés virágait. A merényletet szenvedettek emlékére utam közben nevezett városokon túl Madrid, Lisszabon vezetői vendég szeretetét élveztem.

2007/1. „Egészségért, – a természetért” Magyarország Béke kerékpártúra

2007/2. „Idegengyűlölet ellen az esélyegyenlőségért”

Észak-Európa – Béke kerékpártúra Koppenhágáig /Az előző túrámon ért atrocitás miatt is./ Szlovákia, Lengyelország, a Baltikum, Fehéroroszország, Oroszország, Finnország, Svédország, Norvégia, Dánia. Varsón, Szentpéterváron keresztül, Finnországban Timo Virtala béke aktivista vendége voltam, Norvégiában, Osló kikötőjében az Örök béke láng-nál tisztelegtem, így jutva el Koppenhágáig.

2006. „Gyűlölködés mentes Európáért”

Dél-Európa – a balkáni háború emlékére – Béke kerékpártúra Korfu szigetéig Különös tekintettel a háborúban baleset, betegség, katasztrófa következtében fogyatékossá váltakra, mozgáskorlátozottak helyzetére. Balkán félsziget, Zágráb, Rijeka, Dubrovnik, Podgorica, Tiranán keresztül a görögországi Korfu szigetéig kerekeztem, a túra háború ellenes béke üzenetével. Ezen a túrán ért 10 év alatt egyszer 8 napon túl gyógyuló, fizikai atrocitás amit a magyarságom okából kellet elszenvednem.

2005/1. „Egy terrormentes Európáért”

Londoni metró áldozatok emlékére – Béke kerékpártúra Londonig A megemlékezés koszorúját helyeztem el jeles méltóságokkal a Victoria emlékhelynél. A City Hall-ban Anthony Mayer Úr London város Főtitkára fogadott. – 2005-ben a Londoni túrával kezdődött a New York-i World Trade Center ellen elkövetett merénylet megemlékezésének túrái. A cél Európa minden országának és nagyobb városának kerékpáron való meglátogatása. Ezzel figyelemreméltó sport teljesítménnyel, demonstrálni a béke, a békés egymás mellett élés, az esélyegyenlőség előnyeit, elitélve, a hátrányos megkülönböztetés, a nemi diszkrimináció, az idegengyűlölet és a rasszizmus negatív hatásaira felhívni a figyelmet. Természetesen minden túrám félre érthetetlenül példázta a sport, az egészséges életmód a környezetvédelem és a természet iránti elhivatottságomat. Ezekért külön, jó néhány túrát is szerveztem. 2011-ig minden évben, a WTC ellen, 2001. szeptember 11-én elkövetett terror támadásra emlékezve tettem meg távjaimat Európában.

2005. “Kétkeréken az Unióban”

Magyarország – „Európa Kulturális Fővárosa” címért Béke kerékpártúra A 2004-es kerékpár túrának komoly sajtó visszhangja volt, mind Magyarországon, mind a határon túl egyaránt. Ebből az apropóból kért fel a város, hogy az ”Európa Kulturális Fővárosa 2010” cím kampánytervének része legyen az, hogy kerékpárral vittem fel az egri pályázatot. Végül kiderült, Pécs nyerte el a kitüntető címet. Utólag bebizonyosodott,hogy Pécs városa méltón prezentálta Magyarországot, hisz sikeresen debütált.

2004. „Békével – Háborúk ellen” emléktúra

Északkelet-Európa I. Világháború 90. évfordulója – Béke kerékpártúra Przemyslig „A békés egymás mellett élésért”. Magyarország Európai Unióban lépésének évében kezdtem túráimat. Ekkor egészen az ukrán határig, I. vh. keleti frontjának vonaláig tekertem és meglátogattam a Przemysl erődöt, mely Antwerpen és Verdun után a harmadik legnagyobb erőd Európában. Illetve Przemysl-ben helyi méltóságokkal megkoszorúztam az I. Vh-ban elesett magyar hősök emlékművét.