2017. I. Vh-s emléktúra a megbékélésért

Magyarország-Szerbia-Macedonia-Koszovó-Albanái-Itália-Szicília-Málta-Szardínia

Budapest- Szabadka- Belgrád-Nis-Pristina-Ohrid-Tirana-Vlora-Brindisi-Kapisztrano-Vittoria-Valetta-Palermo-Cagliari-Alghero-Stintino-Porto Torres-Asinara

Kedves Látogató!

Nagy tisztelettel köszöntelek és szeretném tudatni minden kedves olvasóval, hogy a

 „IV. Centenáriumi kerékpártúra – A megbékélésért, egy békés Európáért” elnevezésű kerékpáros béketúra, a feladatát ismét maximálisan teljesítette, és óriási hazai és nemzetközi sikerrel zárta.

Szeretném mindenkinek őszintén megköszönni – aki részt vett projektben – azt a különleges odafigyelést, szimpátiát és segítségnyújtást, amit az előkészítő munkában s a túra alatt mindvégig tanúsított. 


Számomra leírhatatlan az a szeretet, ahogyan az érintett országok polgárai fogadtak, az az együttérzés, amit az ottani politikusok, város vezetők tanúsítottak és az a segítőkészség, amit a magyar külképviseleti szervei nyújtottak.

Minden ország mondhatni legolvasottabb, legnézettebb médiái továbbították a Világ felé a túra és ezzel a magyarok dicsőségét.

Az eredmények számokban:

 • 3.800 km nyeregben,
 • 7 ország bekerekezése,
 • 9 nemzet megismerése,
 • 14 város politikusaival, vezetőivel való találkozás
  • 9 külképviseleten való vendégeskedés
  • 50 méter nemzeti szalagot felkötése
  • 20 koszorú kihelyezése
  • 1 kopjafát állítása
  • a „hősök útján” a hősök nyughelyén.

  A lakatlan Szamár szigeten történő a megemlékezésen, több hajóval érkezvén, közel száz ember vett részt és volt kíváncsi erre a hétköznapinak nem mondható eseményre.

  Elfogadta meghívásomat és megtisztelt jelenlétével:
  Stintino polgármestere és hivatalának képviselői, Porto Torres polgármestere és hivatalának képviselői, a Szárd tartomány küldöttje, Szárd turisztikai hivatal vezetője, Olasz Tengerészeti Hivatal vezetője, az Asinara-i Nemzeti Park igazgatója, Asinara -Island gondnoka, a Római Magyar Nagykövetség Konzulja, a porto torresi kerékpáros klub kerekezői, hogy csak a legfontosabbakat említsem.

  Ott létünkről és nemes tettünkről, nem csak a magyar médiák, hanem Olaszország legnagyobb állami TV társasága, Rai1 adott hírt a Világnak.

  A túra végére, a magammal vitt megbékélés könyve – Európában és a Világon – egyedül álló dokumentum albummá, mondhatni ”Hungaricummá” vált.
  Ugyanis, a Nagyháború idején, a 100 százalékosan ellenséges területnek mondott, azon lakók, polgárok utódai írták be és nyilvánították ki béke gondolataikat és béke iránti igényüket – a megbékélés könyvébe – kiknek ősei 100 évvel ezelőtt a lövészárkokból néztek farkas szemet, a magyar katonákkal.

  Ezzel a tettel írásos bizonyítékot szolgáltatva a Világnak, hogy Magyarországot és a magyar népet Európában békét akaró és békeszerető nemzetnek gondolják.

  A Nagyháborúban résztvevő nemzetek közül, csak Magyarország rendelkezik ily hiteles és felülmúlhatatlan értékű dokumentummal.
  S ha mindezen sikerek nem lettek volna elegendők – megérkezésemkor az Országház főlépcsőjénél, a Parlament alelnöke, Jakab István úr fogadott, barátok, támogatok és több tucat iskolás kisgyermek társaságában.

  Az alelnök úrnak adtam át a megbékélés könyvét, aki a parlament minden képviselője nevében vette át és ígéretet tett, hogy méltó helyet talál neki a Tisztelt Házban.
Így ért véget e remekbeszabott és élményekben gazdag kerékpár túra.

  Köszönöm a megtisztelő figyelmet.

  Filmek a túráról: